Міжкімнатні двері, як і будь-які інші двері, для нас є атрибутом нашого побуту і роботи. Якщо в ряді західних країн в побуті велика частина житлових приміщень має планування у вигляді незамкнутих просторів (студіо), а офісні приміщення являють собою загальні зали з значною кількістю робочих місць, то для нашого менталітету, і ще й змученого сталінськими комуналками, такий підхід зовсім неприйнятний.

Нині на ринку України пропонується найрізноманітніші міжкімнатні двері. Найчастіше споживач в умовах відсутності повної і достовірної інформації про елементи, які складають формулу якості, губиться серед цих дверних рифів, і його вибір базується на непрофесійних візуальних і часткових якісних оцінках, які в більшості випадків роблять вибір або зовсім помилковим, або недостатньо адекватним уявленням споживача про якість і довговічність предмета придбання. Спробуємо класифікувати і приблизно оцінити основні типи і види міжкімнатних дверей на ринку України і запропонувати потенційним споживачам цих виробів ряд практичних рекомендацій щодо їх вибору.

Види міжкімнатних дверей:

  • елітні міжкімнатні двері
  • престижні міжкімнатні двері
  • недорогі міжкімнатні двері

Елітні двері

Елітні двері купує категорія покупців, яких можна розглядати як власників елітних апартаментів і особняків. Ця категорія покупців купує двері за критерієм «дизайн-якість-ціна», причому практично не купує готових дверей, а замовляє їх виготовлення, орієнтуючись на кращі вироби. За всю історію людства не було знайдено кращого матеріалу для виготовлення дверей, ніж деревина (масив і клеєна). Деревина забезпечує хорошу тепло- і шумоізоляцію, дозволяє створювати найбільш високохудожні вироби і при досить нескладному обслуговуванні довговічна (нині в замках і соборах ми милуємося дверима, як витвором мистецтва, виготовленими в епоху середньовіччя). Завдяки сучасним технологіям обробки деревини (просушування, просочування, тонування, лакування і ін.) Для міжкімнатних дверей з натурального дерева забезпечуються додаткові показники якості, довговічності і стабільності, яка, своєю чергою, дозволяє формувати таке житло, яке може стати родовим гніздом.

Деревина - це не тільки масив, а й клеєна, коли деталі виробів виготовляються з клеєного з брусків наповнювача і накладених на нього зовнішніх панелей з ламелей (тонкої - 4-10 рр - дошки вищої якості). Застосування клеєної деревини - це також повернення до старовинних класичних технологій, які забезпечили столярним і меблевим виробам хорошу міцність і довговічність. У тому, що саме таким способом виготовлялися найпрестижніші вироби, переконалися, зокрема, реставратори, які відновлювали двері в Маріїнському палаці (Київ). У виробах з клеєної деревини, порівняно з виробами з масиву, значно збільшені параметри стабільності (сталість геометричних розмірів та форм) і довговічності. Особливо високі ці показники, коли при зовнішніх ламелях з цінних твердолистяних порід деревини наповнення виконане з хвойних порід (наприклад, - той же Маріїнський палац). Якщо ж замовник з якихось міркувань бажає отримати двері тільки з масиву деревини, то для збереження початкових властивостей і якості цих дверей він повинен бути готовою до того, що йому доведеться підтримувати в досить жорстких межах температуру і відносну вологість в приміщенні, де ці вироби розміщені.

інтер’єр елітних апартаментів і особняків, переважно, розробляють дизайнери, які проектують елітні міжкімнатні двері як невід'ємну складову цього інтер’єру. Тут двері розглядаються вже не стільки функціонально, скільки, насамперед, як одну з головних складових загального інтер’єру: вони повинні органічно відповідати меблям, сходам, стіновим і стельовим панелям. Тому найчастіше стає необхідним виготовлення криволінійних деталей в обкладці (штапик, переплетенні). У свою чергу, випуск таких деталей вимагає замовлення оригінального інструменту, пристроїв і оснащення для виконання тільки цього конкретного замовлення. Підвищені витрати на виробництво елітних дверей цим не обмежаться. Якщо навіть не брати до уваги витрати на виконання найвищого рівня обрамлення, то обов'язково слід врахувати, що для виготовлення таких виробів потрібен значний обсяг ручної висококваліфікованої роботи (наприклад, криволінійна обкладка, різьблення і т.п.). Якою би дешевою не була жива робота в нашій країні (порівняно з країнами Заходу), її оплата істотно позначиться на кінцевій вартості замовленої елітної двері. І якщо конкретні ціни таких дверей тут не розглядаються, оскільки вони є договірними, то відзначимо, що вони в кілька разів вище, ніж ціни на міжкімнатні двері середнього рівня.

При замовленні елітних дверей висуваються високі вимоги до деревини: з розкрою, кольором і породах. Двері «з дуба» нині такі споживачі практично не замовляють. Для інтер’єрів житла вищого рівня використовуються цінні твердолистяні породи деревини: черешня, берест, горіх; рідше - ясен, меранті, бук. Очевидно, що для підбору деревини кожної породи, яку може замовити споживач, необхідна наявність дуже великого запасу високоякісної (без сучків, недоліків і дефектів, просушеної без залишкових напружень) деревини. Тобто, виробник елітної двері вищої категорії якості повинен заморозити значний обсяг оборотних коштів. Вихід із цього становища бачиться, по-перше, у використанні клеєної деревини, застосування якої істотно полегшує згаданий вище підбір деревини, яка відповідає найвищим вимогам; по-друге, виготовлення клеєних елементів дверних блоків повинні здійснювати компанії, які самостійно розпилюють круглу деревину, просушують заготовки і випускають клеєні напівфабрикати для виробників кінцевих виробів.

Перелік виробників дверей елітної категорії якості хоча і не такий значний, як дверей середнього (в доброму розумінні) рівня, але цілком достатній для задоволення попиту. У нього входять відносно великі компанії, які давно на слуху, майстерні, які спеціалізуються на випуску тільки ексклюзивних виробів, і ті, які отримують замовлення, здебільшого, за інформацією від замовника до замовника (напевно, найбільш ефективний вид реклами). Подібні майстерні ревно дбають про свою репутацію і прагнуть не отримувати рекламацій на свої вироби. І якщо у випадку великих виробників значні накладні витрати не дозволяють істотно знизити явно високу ціну виробів, то в майстернях можливі самі неочікувані низькі (порівняно, звичайно) ціни. Тут вже, як кому пощастить.

Імпортні двері

Наступною категорією покупців дверей є власники престижного житла - це або квартири поліпшеного планування в нових будинках в нових районах, або щойно придбані звичайні квартири (навіть в старих п'ятиповерхівках), розташовані в престижних районах міста. Ці покупці купують двері за критерієм «дизайн-ціна-якість». І інтерес у цих покупців викличуть, перш за все, імпортні двері.

Відзначимо, що вироби з натуральної деревини на Заході надзвичайно дорогі. Такі вироби не виготовляються масово, а лише невеликими партіями. Все це стосується і дверей. Якщо врахувати вартість доставки, мито і прийняту в Україні норму прибутку, то ціна імпортних дверей з натуральної деревини виявиться по кишені маленькій частині наших співгромадян, та й ті, швидше за все, не заплатять за комплект дверей для своєї квартири ціну автомобіля середнього класу.

Тому представників середнього класу приваблюють імпортні міжкімнатні двері, виготовлені поточним методом на автоматизованих лініях. Такі вироби коштують 1500-2000 за полотно двері, мають високий рівень спорядження, сучасний дизайн. Ось тільки самої деревини в них - практично немає. Її там навіть менше, ніж у згадуваній міжкімнатних дверей з панелями з пресованого ДВП - в тих дверей дерев'яний каркас набагато потужніший. «Красиві» імпортні дверні полотна, як правило, на 80-90% складаються з ДВП, пресованого картону типу «бджолині стільники» і шпон цінних порід деревини (власне деревина в цих дверях використана тільки в їх каркасі і в дуже тонкому штапик навколо фільонок) . Очевидно, такі міжкімнатні двері не відповідають нашому менталітету, як і неприйнятні для наших співгромадян швидкозбираємі будинки з сендвіч-панелей, з яких практично складається вся «одноповерхова Америка». Досить зазначити, що ввозяться ці вироби не у вигляді дверних блоків, а лише полотен, так як дверні коробки повинні бути виготовлені з деревини, а вироби з неї у західних виробників досить дорогі. Після завезення цих полотен, імпортер міжкімнатних дверей потім шукає в Україні виробника коробки для цих полотен, намагаючись будь-яким шляхом укластися в рамки ціни, за якою ці вироби можна реалізувати. Споживач може відразу зіштовхнутися зі справжнім наповненням такого дверного полотна, якщо, наприклад, нього заманеться підігнати його розмір під розмір прорізу. І в цьому випадку розкриється «сутність» полотна, яке буде втрачено практично безповоротно, а його ремонт - коштує не менше ціни його придбання. Тому про довговічність цих дверей, як і про можливість їх ремонту або реставрації, взагалі не йдеться. Такі двері можуть застосовуватися для швидкозмінних інтер’єрів - в магазинах, салонах, де термін служби 2-3 роки є цілком прийнятним.

Шпоновані двері

Нині, в умовах загострення дефіциту високоякісної деревини, з одного боку, і підвищення попиту на міжкімнатні двері досить високої якості, з іншого, виявилося неможливим здійснювати відносно масовий випуск таких виробів тільки з деревини (масиву і клеєної). Тому найбільш грамотні виробники повернулися до добре забутого старого - шпоновані двері - класичною технологією облицювання шпоном, коли на основу з клеєної натуральної деревини накладається підкладка (як правило, лущеного шпону), а вже на нього наклеюється лицьовій шпон з цінних порід деревини. Шпоновані двері, у яких шпон нанесений через підкладку на натуральну клеєну деревину, є довговічними, ремонтнопригодними, допускають повну реставрацію. Технологічні витрати при виготовленні шпонованих дверей за класичною технологією досить великі, тому навіть при випуску партіями ціна таких шпонованих дверей і ціна дверей з масиву або клеєної деревини (коли відповідна деревина доступна виробнику дверей) практично однакові. Ще раз нагадаємо, що в шпонованих дверях за класичною технологією, при інших практично рівних показниках якості та довговічності, забезпечено ідеальний підбір деревини. Ціна одних і других (тільки з деревини і шпонованих дверей) масових полотен складає 2000-2200 грн. - вибір залишається за покупцем.

А тепер про те, де можено купити двері. На випуску таких дверей партіями спеціалізуються середні деревообробні підприємства, які пропонують, переважно, кілька дизайнів - глухі і засклені полотна; полотна з плоскими (італійськими) і опуклими (традиційними) фільонками і т.п. Ці підприємства, найчастіше, випускають такі міжкімнатні двері на замовлення, і виконують їх за 1-3 місяці. Практично всі без винятку такі компанії-виробники дбають про свою репутацію, випускають якісну продукцію і виконують прийняті на себе гарантійні зобов'язання. Достатня кількість таких підприємств реалізує свої готові вироби через салони і магазини, які належать іншим компаніям.

Двері з масиву

Розглянемо, що це можуть бути за двері, і де їх доцільно купувати. Поняття двері з натурального дерева містить в собі не тільки позначення виробів, виконаних виключно з масиву дерева або клеєної деревини, а й двері, в яких на основу з клеєної деревини накладено шпон.

Згадаймо, що в столярних виробах радянського часу було не надто багато власне деревини, а зовнішні панелі під лаком оброблялися, найчастіше, текстурним папером, яка забезпечує ідеальний малюнок і колір «натурального дерева». Вихований на таких виробах, сучасний вітчизняний споживач найчастіше прагне отримати у виробах з деревини такої самий зовнішній вигляд.

Отримання ідеального підбору текстури деревини найпростіше досягається при виготовленні виробів, обліцованих шпоном. Відзначимо, що облицювання шпоном нині не є синонімом низького рівня або недовговічності.

У перші роки вільного підприємництва в нашій країні в умовах пострадянського дефіциту споживач шукав не "що купити», а «як що-небудь купити». Тому покупця легко знаходили двері, в яких між пластом шпону не кращої якості і явно поганий деревиною наклеювалася ДВП, або ж на деревину, яка мало годилася під шпонування, наклеювався один пласт останнього. Звичайно, такі вироби і товарний вигляд зберігали не надто довго, і служили набагато менше, ніж розраховував покупець.

Недорогі міжкімнатні двері

Оскільки будівельні компанії здають нині більшість житла будь-якого рівня без внутрішньої обробки і без міжкімнатних дверей, то перед покупцями цього житла ставиться в примусовому порядку завдання вибору відповідних виробів.

Власники недорогого житла вибирають міжкімнатні двері за критерієм «ціна-дизайн-якість». На наш погляд, перевага дизайну перед якістю є помилковою. Двері - це така частина інтер’єру, який має служити максимально довго, хоча б тому, що її заміна, як правило, викликає необхідність проведення часткового чи навіть повного ремонту приміщень, між якими вона встановлена.

Отже, розглянемо, які види міжкімнатних дверей купує ця (найбільш численна) категорія покупців.

На нижньому рівні ціни і якості стоять міжкімнатні двері, полотна яких виготовлені накладенням формованих деревоволокнистих плит (ДВП) на брусковий (зазвичай - з сосни невисокої якості) каркас. Ці двері виготовляються на виробничих лініях в невеликих цехах - найбільш дешеві полотна (без фурнітури) коштують від 400 до 500 грн. Дизайн полотен може бути найсучаснішим, обробка - тільки непрозора, але колір - будь-який, від класичного до авангардного. Двері дозволяють змінювати колір фарбування до 5 разів. Відзначимо, що тепло- і шумоізоляція таких дверей невисокі, а час їх експлуатації розраховане на 5-7 років. Далі за ціною (але не за якістю) йдуть двері з натуральної деревини, які продаються, найчастіше, на речових ринках. Зовні ці двері виглядають досить привабливо, а ціна трохи вища - 1000 грн. за двері. Однак їх якість далеко не найкраща. Двері ці виготовлені кустарно - ні з просушеної, а з в'яленої деревини, тому вже через 2-3 місяці експлуатації жолобляться деталі, розходяться клейові шви, вони не тільки втрачають зовнішній вигляд, а й руйнуються настільки, що їх неможливо експлуатувати. Виробник цих міжкімнатних дверей (найчастіше - кустар з лісових регіонів країни) і їх реалізатор розділені відстанню і не пов'язані жорсткими зобов'язаннями, тож про гарантії виробника годі й казати. А якщо при продажу і йдеться про це, то отримати їх в будь-якому вигляді - чи заміною виробів, поверненням їх вартості - на практиці неможливо.

Очевидно, найправильнішим виходом для цієї категорії покупців є замовлення міжкімнатних дверей з натуральної деревини у дрібних, стабільних виробників (приватних підприємців), яких в Україні налічується кілька десятків тисяч. Міжкімнатні двері таких спеціалізованих виробників варто 2100-2500 за полотно і дуже добре виглядає. Особливо привабливою для замовників в цьому випадку є можливість деякого вибору дизайну дверей і кольору їх покриття. Своєю чергою, ця категорія виробників, піклуючись про свою репутацію (замовники найчастіше звертаються до них за рекомендацією тих, які раніше скористалися їх послугами), забезпечує прийнятну якість своїх виробів і надає на них гарантії, які, переважно, виконує.

Двері МДФ

Поява на ринку України нових матеріалів (наприклад, МДФ) і автоматизованих верстатів (центрів) з їх обробки привели до того, що з'явилися міжкімнатні двері МДФ. Однак, якщо цілком прийнятним є виготовлення з Мдф-плит фільонок для дверей, оброблених непрозорими емалями, то зовсім невиправданим видається виготовлення з цього матеріалу обв'язки дверних полотен і коробки (Стоєв і поперечних деталей). Власне Мдф-плити (навіть під шпоном) не забезпечують необхідну довговічність виробу, можливість його ремонту і реставрації. Якщо ж з цією метою дотримуватися правильного застосування Мдф-плит - забезпечувати по краях деталей обв'язки дверного полотна і коробки вставки з натуральної деревини, то за ціною ці двері стануть на один рівень з дверима з натуральної деревини, поступаючись їм в якості, довговічності і ремонтопридатності.

Звичайно, що для цієї категорії споживачів правильніше буде взяти двері з масиву дверева, виготовлені вітчизняними виробниками.

Telegram Whatsapp Viber